Receptuj.cz

Recepty Guláše

Tato speciální kategorie vám přináší recept na guláš v mnoha provedeních, abyste si mohli vybrat ten správný, který se vám zrovna usadil v hlavě jako nevyhnutelný. Recept na guláš nemusí být jenom recept na segedínský guláš, recept na hovězí guláš nebo recept na kančí guláš či recept na vepřový guláš. V naší speciální kategorii najdete i recept na gulášovou polévku, která je rychlá, chutná a nenáročná. Rovněž zde můžete vařit podle receptu na domácí houskové knedlíky, které chutnají úplně jinak než ty, které lze koupit v obchodu, a to navzdory ujišťování výrobce, že tomu tak není. Guláš je ideální jídlo, které se hodí do sychravého nebo zimního období, protože je vydatný, plný dušeného masa a zeleniny. Recept na guláš se také vaří pouze v jednom hrnci, v čemž tkví další kouzlo tohoto klasického jídla. Tak vzhůru do toho, uvařte si recept na guláš a my přejeme dobrou chuť!

Rychlý houskový knedlík

Potřebné ingredience receptu

  • 1 ks vajíčko
  • 0,5 sáčku prášek do pečiva
  • 0,2 - 0,3 l voda s bublinkami
  • 1 ks pečiva (např. rohlík, houska, chléb)
  • 2 kávové lžičky sůl
  • 750 g mouka - hrubá

Postup přípravy receptu

Pojďme si připravit rychlý houskový knedlík.
Výborný recept, který potěší milovníky české kuchyně.
Do hrnce si napustíme vodu, trochu osolíme a dáme vařit.
Na prkénku si rozkrájíme pečivo na malé kostičky a nandáme do větší nádoby.
Přidáme hrubou mouku a prášek do pečiva. Vyklepneme jedno vajíčko. Osolíme. Promícháme.
Postupně přilijeme vodu s bublinkami.
Znovu promícháme, aby se propojily všechny suroviny. Těsto odložíme stranou.
Na posypaném vále si vytvoříme z těsta šišky a ty ponoříme do vroucí vody.
Knedlíky se budou vařit zhruba půl hodiny. Vyndáme je, propíchneme párkrát vidličkou a nití nebo kráječem rozkrájíme. K tomu podáváme např.vepřové maso s omáčkou.
Přeji dobrou chuť.

Recept Rychlý houskový knedlík

Oblíbený segedínský guláš

Potřebné ingredience receptu

  • 0,7 kg zelí - kysané
  • 0,2 l smetana - kysaná
  • sladká paprika - mletá
  • sůl
  • 1/2 kg maso - vepřové
  • 1 ks kuchyňská cibule
  • 30 g mouka - hladká
  • 50 g tuk např.sádlo

Postup přípravy receptu

Kdo by neznal segedínský guláš? Skvělá chuť.
Servírujeme s houskovým knedlíkem nebo s bramborem.
Zelí scedíme a pokrájíme. Do hrnce si dáme tuk a přisypeme zelí. Nyní budeme zelí dusit.
V dalším hrnci si orestujeme na sádle nakrájenou cibuli a přihodíme rozkrájené vepřové maso. Okořeníme sladkou paprikou. Přilijeme vodu a vaříme.
Ke konci opatrně vložíme zelí.
Do misky si nalijeme kysanou smetanu a přidáme hladkou mouku. Metličkou vymícháme.
Přelijeme do hrnce k masu a povaříme. Ochutnáme a dosolíme podle potřeby.
Dobrou chuť.

Recept Oblíbený segedínský guláš

Dobrý houskový knedlík

Potřebné ingredience receptu

  • 25 g kvasnice
  • 1 kávová lžička cukr krupice
  • 500 g mouka - polohrubá
  • 2 ks houska
  • 1 kávová lžička sůl
  • 300 ml vlažné polotučné mléko

Postup přípravy receptu

Svíčková omáčka s dobrým houskovým knedlíkem, to je tip na víkendový oběd. Kdo by si nedal?
Vezmeme si prkénko a nakrájíme si housku na malé kousky. Dáme do mísy. Mléko lehce ohřejeme a vlijeme. Prosejeme mouku a vysypeme také do mísy. Osolíme, přidáme cukr a kvasnice. Vypracujeme těsto.
Těsto necháme 30 - 40 minut kynout a odpočívat.
Dáme si vařit vodu a osolíme ji. Těsto rozdělíme na dva válečky. Vaříme zhruba 17 minut a ze začátku odpíchneme ode dna. Po uvaření ihned z obou stran vidličkou propíchneme a nití nakrájíme. Servírujeme třeba se svíčkovou máčkou a masem.

Recept Dobrý houskový knedlík

Rychlý buřtguláš

Potřebné ingredience receptu

  • černý mletý pepř
  • 100 g olej
  • 2 ks kuchyňská cibule
  • 1 kg brambory
  • 2 polévková lžíce sladká paprika - mletá
  • 1 lžíce kmín - mletý
  • 125 ml smetana - kysaná
  • sůl
  • 1 polévková lžíce mouka - hladká
  • 300 g salám - točený

Postup přípravy receptu

Rychlá, chutná večeře. A ještě lepší druhý den.
Nejprve si oloupeme brambory a na prkénku nakrájíme. To samé i se salámem. např.(točený salám, párek)
Vezmeme si elektrický sekáček a cibuli trochu rozsekáme. Já dávám hodně cibule, protože chuť je pak mnohem intenzivnější. Cibuli nasypeme do hrnce k oleji, necháme zesklovatět.
Vysypeme nakrájené brambory. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou mletou papriku a kmín. Já vhodím ještě kostku bujónu. Přilijeme vodu.
Dáme na sporák a vaříme. Ke konci zahustíme (do smetany vmícháme hladkou mouku)a vlijeme do hrnce.
Z prkénka přisypeme salám nebo párek a chvilku vaříme.
Servírujeme s pečivem. (bagetkou, rohlíkem, chlebem)

Recept Rychlý buřtguláš

Bramborový guláš

Potřebné ingredience receptu

  • 250 g špekáčky
  • 1 kg brambory
  • 125 ml smetana ke šlehání
  • 2 stroužky česnek
  • 1 - 2 lžic mouka
  • majoránka
  • 3 lžíce olej
  • podle chuti sůl
  • kmín
  • mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

Oloupeme si brambory a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pak nakrájíme nadrobno.

Do rozpáleného hrnce s olejem přidáme tuto cibulku a smažíme do zesklovatění. Přidáme brambory s kmínem a paprikou, to pak podléváme vodou a vaříme do změknutí brambor.

Mezitím jsme si na půlkolečka nakrájeli oloupané špekáčky a dali orestovat.

Po změknutí brambor si smícháme smetanu s troškou mouky a guláš s tím zahustíme. Necháváme povařit. Nakonec dochucujeme solí, majoránkou, přidáme špekáčky a prolisovaný česnek. Necháváme poslední čtvrt hodinku povařit a máme hotovo.

Podáváme s čerstvým chlebem nebo vařenými bramborami.

Recept Bramborový guláš

Gulášová polévka z mletého masa

Potřebné ingredience receptu

  • 1 lžíce česneková pasta
  • 1 lžíce mletá sladká paprika
  • 2 ks cibule
  • 500 g mleté maso (míchané)
  • 3 lžíce hladká mouka
  • 200 g brambory
  • 1 lžíce sušená majoránka
  • 1 ks masox
  • podle chuti sůl
  • mletý černý pepř
  • podle potřeby máslo

Postup přípravy receptu

Polévka, která zasytí stejně jako hlavní chod.

Na půlměsíčky nakrájíme oloupanou cibuli. Tu dáme smažit na másle do zpěnění, přidáme mleté maso a asi tak 10minut smažíme za občasného míchání. Zaprášíme červenou paprikou, promícháme, zalijeme trochou horké vody , osolíme, opepříme a okořeníme(majoránka, česneková pasta) podle chuti.

Po chvíli vaření přidáme na kostičky nakrájené brambory a masox. Dolijeme horkou vodou tak, aby v polévce vše plavalo. Takto necháme opět chvíli povařit a poté do ní vmícháme jíšku, z rozpuštěného másla a mouky. Necháme asi tak 20 minut povařit. Jestli je ještě třeba, tak dochutíme a můžeme podávat a to nejlépe s nějakým pečivem.

Recept Gulášová polévka z mletého masa

Rychlý hovězí guláš

Potřebné ingredience receptu

  • 1 lžička majoránka
  • 1/2 lžičky drcený kmín
  • 4 lžíce sádlo
  • 4 lžičky mletá sladká paprika
  • 1 kostka masox
  • 3 ks cibule
  • 1/2 lžičky mletá pálivá paprika
  • 4 - 5 stroužků česnek
  • 750 g hovězí přední
  • podle chuti mletý černý pepř
  • sůl
  • podle potřeby voda
  • tmavá hotová jíška

Postup přípravy receptu

Přední hovězí si nakrájíme na kostky. V papiňáku (když se nebude dělat v papiňáku, tak počítejte s delším časem změknutí masa) si rozpustíme sádlo a na něm osmažíme najemno nakrájenou cibulku zasypeme červenou paprikou a minutku takhle smažíme.

Přihodíme maso a opékáme dokud není všude zatáhnuté. Jen co začne pouštět šťávu, tak osolíme, opepříme, posypeme kmínem.

Po chvíli zalijeme vodou a promícháme. Poté necháme dusit.

Vedle si necháme rozpustit masox ve vroucí vodě. Tu půl hodině vaření ke guláši přiléváme. Dále již vaříme odkryté. Postupně podle potřeby přisypáváme jíšku. Tak 30minut před koncem přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Kdyby se přidal dříve, ztratil by částečně svoji chuť a vůni.

Guláš podáváme s houskovým knedlíkem či vařeným bramborem. Zdobíme  cibulkou nakrájenou na kolečka.

Recept Rychlý hovězí guláš

Segedínský guláš

Potřebné ingredience receptu

  • 1 lžíce hladká mouka
  • 0.5 lžičky kmín
  • 1 lžíce mletá sladká paprika
  • 1 kelímek kysaná smetana
  • 2 ks cibule
  • 500 g vepřová kýta
  • 3 lžíce sádlo
  • 500 g kysané zelí
  • podle chuti sklenic sůl

Postup přípravy receptu

Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli.  Vezmeme vepřovou kýtu, omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky.

Na pánvi si rozpálíme sádlo, na něm osmažíme cibulku, pak přidáme maso, posypeme kořením a ze všech stran opečeme. Posypeme kmínem a podlijeme vodou. Takto 30minut podusíme. Během dušení jsme přišli o trochu vody, takže znovu přilijme, přidáme zcezené kysané zelí a gulášek dále dusíme, dokud maso a zelí nezměkne. Z hladké mouky a roztaveného másla si připravíme jíšku, kterou segedínek zahustíme.

Jako poslední nalejeme do guláše smetanu. Ještě chvíli povaříme a máme hotovo.

Podáváme klasicky s houskovým knedlíkem či těstovinami.

Recept Segedínský guláš



Recept na guláš je naprostá klasika, která má svůj původ nejspíše v Maďarsku. Nejdůležitější koření v receptu na guláš je sladká paprika. Ta musí být dostatečně kvalitní, aby vaše jídlo pořádně ochutila. Na recept na nejen segedínský guláš v současnosti seženete kvalitní mletou sladkou papriku například na farmářských trzích. Stejně tak dejte pozor na kvalitu masa v receptu na guláš. I když do něj můžete dát téměř jakýkoliv druh masa, tak musí být vždycky čerstvé a kvalitní, aby vám spolehlivě změklo. Recept na guláš je hlavní jídlo, ale i večeře, chutná a vydatná svačina a lze zařadit do českých receptů.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.