Receptuj.cz

Recepty Těsta

Těsto a recepty z něj patří ke zlatému fondu nejen české kuchyně. Česká kuchyně je totiž známá svými hutnými a trochu těžkými jídly, k čemuž přispívají právě i těsta. Co naplat, Češi prostě svoje buchty milují. Hloupej Honza bez nich do světa taky neodešel.
Těsto je vlastně velmi jednoduché vyrobit. Základ tvoří mouka a voda. A potom se přidávají podle druhu těsta ostatní suroviny. Existuje spousta druhů těst. Jenom základních variant jsme napočítali na patnáct. Nejtěžší disciplínu z kuchařského hlediska představuje těsto kynuté, jehož základem je kvásek, který způsobí kynutí. Například tvarohové těsto vám dá také trochu zabrat. Z něho se vyrábějí například bábovky. Kolem Velikonoc je také nesmírně populární mazanec z tvarohového těsta. Naopak linecké těsto vám příliš problémy dělat nebude – ideální na pečení vánočního cukroví.
Některá těsta se využívají ihned po vypracování, některá potřebují trochu odpočinku nebo kynout. Pokud se rozhodnete pustit do pečení, pečlivě si rozmyslete, které těsto použijete. Recepty na těsto jsou také léty osvědčené, takže měnit množství surovin nebo postup přípravy nedává žádný smysl.

Kynuté těsto

Potřebné ingredience receptu

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 balíček (55 g) krupicového cukru
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla + další na potření
  • 1 žloutek
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení
  • 2 špetky soli

Postup přípravy receptu

Kynuté těsto představuje základní variantu (alespoň v naší české kotlině), kterou všechna ostatní těsta mají. Kynuté těsto je základem opravdu dobrého pečiva, ať už se jedná o koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Tady je pár tipů, jak udělat kynuté těsto ještě lepší a nadýchanější.
Kynuté těsto potřebuje jemnost v zacházení. Do mísy kynuté těsto ukládejte jako miminko do kolébky. Kynuté těsto také musí „dozrávat“ v teple, přičemž nejlepší teplota je kolem 25–26 stupňů Celsia. V zimě tak kynuté těsto nabývá svých okatě bokatých tvarů o něco déle. Těsto také nesmí oschnout. Právě z toho důvodu ta pověstná utěrka, kterou se kynuté těsto dřív přikrývalo. Dnes je to spíše potravinová fólie. Dále musí kynuté těsto alespoň zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, zadělejte na nové. A pokud chcete kynuté těsto opravdu extra nadýchané, propracujte těsto po kynutí ještě jednou. Podruhé už bude kynout mnohem rychleji.

--Nejprve kvásek. Slijte dohromady vlažné mléko s 125 ml vlažné vody, přisypte sušené droždí a špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, což by mělo zabrat tak 5 minut.

--Mezitím v misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Do této mísy pak dejte kvásek a smíchané máslo, žloutek a vanilku z misky a dejte se do pořádné práce. Vypracujte měkké těsto.

--Na pomoučněné pracovní ploše uhněťte hladké těsto ve tvaru koule.

--Mísu, ve které bude těsto kynout, vymažte máslem, aby se obalilo tukem. Nechte cca hodinu a čtvrt kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

--Potom ještě jednou těsto dejte na pomoučněný vál a rychle propracujte. Tím se dostane pryč nežádoucí vzduch. Opět těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 4 hodiny, lépe však přes noc.

Recept Kynuté těsto

Těsto na vafle

Potřebné ingredience receptu

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 balení prášku do pečiva (kypřícího prášku)
  • 500 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce

Postup přípravy receptu

Těsto na vafle se dá koupit v obchodě. Ale těsto na vafle se dá také jednoduše udělat doma. Vaflové těsto totiž není nic tak složitého, aby ho nezvládl/a začínající kuchařka či kuchař. My vám zde přinášíme špičkový a ozkoušený recept na těsto na vafle, kterým si skokově vylepšíte svoji domácí reputaci. Přidané rozpuštěné máslo vafle popostrčí zase o kousek výš v pomyslném gastronomickém žebříčku.
Těsto na vafle ale lze udělat i ve slané variantě, a to pouhými několika málo kuchařskými tahy. Vynechejte v receptu cukr a těsto na vafle více osolte. Přidat potom můžete něco zelených bylinek – petržel, bazalku a tak podobně. Slané vaflové těsto podávejte s taveným sýrem nebo nějakou jinou vaší oblíbenou pomazánkou. Recept na těsto na vafle najdete o kousek níž. Uvidíte, bude vám zaručeně chutnat.

--Nejprve v menším hrnečku nechte rozpustit máslo. Ve velké míse potom smíchejte všechny sypké suroviny, kterými jsou mouka, cukr, sůl a kypřící prášek. Do nich nalijte rozpuštěné máslo, mléko a celá vejce (bez skořápky:). Pomalu vyšlehejte těsto na vafle.

--Vaflovač musí být samozřejmě rozehřátý a díky použitému máslu do něj nemusíte dávat žádné další promazávadlo proti připálení. Rovnou do něj lijte těsto a pečte podle jeho výkonu.

Recept Těsto na vafle

Piškotové těsto

Potřebné ingredience receptu

  • 120 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 6 vajec

Postup přípravy receptu

Piškotové těsto se používá na dorty a rolády a jeho příprava není nijak složitá. Na piškotové těsto potřebujete pouze dodržet základní postup a množství surovin uvedených v receptu. Zpravidla vám stačí vajíčka, mouka a cukr. Piškotové těsto však můžete několika drobnými triky vylepšit.
Piškotové těsto má být vláčné, a proto do něj před dokončením kápněte několik kapek rozehřátého tuku. Pro větší kyprost a lehkost si zase piškotové těsto zaslouží pár dírek, které vytvoříte zapíchnutím několika špejlí. Z těsta bude unikat přebytečné teplo. Špejle tam během pečení nechte, po vyndání z trouby je jednoduše vytáhněte. Piškotové těsto mělo být nadýchané. Fígl vězí v tom, že vymažete pouze dno pečicího plechu, nikoliv jeho okraje. A nakonec piškotové těsto potřebuje vaši trpělivost, takže v žádném případě neotevírejte dvířka od trouby příliš brzo. Piškotové těsto totiž takzvaně spadne, čímž se vytratí jeho kouzlo. Osvědčený recept na piškotové těsto najdete právě zde.

--Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, takže je v dostatečném předstihu vyndejte z lednice. Potom je rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte se třemi lžícemi cukru, z bílků vyšlehejte pevný sníh, do kterého opatrně přidejte zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmíchejte jednu třetinu sněhu z bílků, potom opatrně mouku a nakonec sníh z bílků, který vám zbyl.

--Aby piškotové těsto neztratilo svůj objem, dejte ho péct hned, jak bude hotové. Pečicí formu vymažte tukem (pouze dno) a poprašte moukou. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečte piškotové těsto do té doby, dokud nezačne odstávat od krajů pečicí formy, nebo pokud se nebude lepit na zapíchnutou špejli.

Recept Piškotové těsto

Odpalované těsto

Potřebné ingredience receptu

  • 250 ml vody
  • 80 g másla
  • špetka soli
  • 100 g hladké mouky
  • 4 vejce

Postup přípravy receptu

Odpalované těsto velmi dobře znaly už staré kuchařské knihy, jde tedy o léty prověřený recept. Odpalované těsto nepotřebuje celou noc na kynutí, nepotřebuje ani spoustu surovin, postačí pouze mouka, máslo, voda, vejce a sůl. Nicméně potřebuje usilovné míchání, které je však odměněné lehkým a nadýchaným zázrakem. Udělat si tak doma můžete věnečky z odpalovaného těsta, aniž byste se museli trmácet do cukrárny.
Recept na odpalované těsto se dělá z kvalitní hladké mouky, která obsahuje dostatečné množství lepku, aby se odpalované těsto v troubě náležitě nafouklo, ale po vychladnutí udrželo svůj tvar přesně tak, jak chcete. Pakliže mouka nebude mít dostatek lepku, bude do trouby na schlíplé novotvary čehosi smutný pohled. Věnečky nebo větrníky z odpalovaného těsta nebudou bez kvalitní hladké mouky připomínat tyto lahodné dezerty ani zdálky. Přesto se nebojte, že byste recept na odpalované těsto nezvládli. Jde o jednodušší druh těsta, který toho opravdu moc nepotřebuje.

--Nejprve v hrnci přiveďte k varu směs vody a tuku. Po dosažení varu stáhněte plamen a pomalu přisypávejte všechnu mouku, která nemusí být prosátá, jako je tomu u piškotových těst. Nastává doba míchání. Od konzistence jíšky byste se měli dostat k hladké a lesklé kouli těsta, které bude držet pohromadě.

--Teď je potřeba nechat odpalované těsto vychladnout. Jakmile bude mít pokojovou teplotu, přidejte první vejce a důkladně ho do těsta zakomponujte. Až budete mít pocit, že vajíčko je v těstě stoprocentně zašlehané, přidávejte stejným způsobem další.

--Na pečicí plech vytvarujte z těsta tvary, jaké chcete. Nechávejte přitom mezi jednotlivými kousky dostatečné mezery, aby se těsto na plechu nespojilo, až vyběhne.

--Do předehřáté trouby na 200 stupňů rychle dejte plech s těstem a snižte teplotu na 180 stupňů. Alespoň prvních 10 minut troubu neotevírejte, aby odpalované těsto nesplasklo. Samotné pečení trvá cca 20 minut a těsto zvětší svůj objem třikrát.

Recept Odpalované těsto

Bábovka

Potřebné ingredience receptu

  • 4 vejce
  • 25 dkg cukru
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 17,5 dkg másla
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kypřící prášek
  • kakao

Postup přípravy receptu

Piškotový moučník specifického tvaru, všichni ho dobře známe, není oblíbený jen v Česku i v Polsku, Rakousku a na Slovensku, bábovku dobře znají. Hodně Čechů si bez ní nedokáže představit neděli či návštěvu u babičky, naše babičky pekli podle jednoho receptu léta.

Tehda by si ani nedokázali představit, co vše se dnes do bábovky bude přidávat, od ořechů přes kefír, pudink a jablka až k cuketě. Polévání čokoládou, citronovou či bílkovou polevou, třená, kynutá nebo hrníčková, alespoň že tvar napříč chutěmi a zeměmi zůstal stejný. Nevím, zda je někde napsané jak má klasická česká bábovka vypadat nebo jak chutnat, ale vím, že ta babičky byla vždy ta nejlepší.

Proto jsem zapátrala a našla recept své babičky, nakonec jsem zapátrala i ve své paměti a vzpomněla si, že babička vlastně vždy něco změnila, někde trochu ubrala a jinde zase přidala. Tudíž recept může být jakýkoliv, ale jen babičky, měli své fígle na to, aby zrovna ta jejich bábovka, byla pro vnoučata nejlepší. Vyzkoušela jsem babiččin recept a vyšel, bábovka byla dobrá ale ne přesně taková, jakou dělávala babička.

Každá bábovka se dělá jinak, do každé se dává něco jiného. Vycházím z tohoto receptu a z toho jak to dělala babička, opět si to každá dělala po svém. Je méně sladká proto kdo má rád sladké přisladí, pokud budete těsto míchat v robotu, stačí vše dát do kotlíku a pustit.

Pokud budete, jako já volit ruční metodu vyklepněte do misky všechny 4 vejce a přidejte cukr. Vejce s cukrem vymícháme do pěny, přidáme mléko, smícháme mouku s kypřícím prášek a přidáme do směsi, nakonec zamícháme rozpuštěné máslo. Část těsta oddělíme do misky a smícháme s kakaem, do těsta můžeme přidat oříšky, kokos, kousky čokolády, lze i barvit potravinářskými barvami. Do vymazané a strouhankou vysypané formy dáme část světlého těsta na to těsto s kakaem a na konec zbytek světlého. Pečeme v předem předehřáté troubě na 160°C cca 2 hodiny do zlatova, upečenou bábovku propíchneme špejlí, pokud špejle zůstane čistá, bábovku vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlou vyklopíme z formy na talíř či tác, posypeme moučkovým cukrem a je hotovo.

Recept Bábovka

Výborné piškotové těsto

Potřebné ingredience receptu

  • těsto 160 g cukr krupice
  • 4 ks vejce
  • 160 g polohrubá mouka
  • 4 lžíce olej

Postup přípravy receptu

Piškotové těsto je vhodné na dortové korpusy, kdy můžeme dělat ze 4vajec nebo na bábovku, kdy použijeme vajec 7. Ke každému vejci dáváme lžící oleje.

Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.

Z bílků si vyšleháme sníh, ke kterému přidáme cukr a šleháme dokud nám nezhoustne do husté pěny. Do té pak zašleháváme žloutky, olej a nakonec opatrně i mouku.

Vymažeme si formu a vysypeme moukou. Do ní vléváme naše těsto. Především u korpusů se snažíme vlévat kolem okrajů, aby nám nevznikl uprostřed kopeček.

Kdyby jsme dělali těsto kakaové, tak kakao použijeme na úkor mouky, což znamená, když 3lžíce kakaa, tak o 2lžíce mouky méně. Díky tomu nebude naše bábovka tak tuhá.

Recept Výborné piškotové těsto

Snídaňové vafle

Potřebné ingredience receptu

  • 1/2 balíčku prášek do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 440 ml hladká mouka
  • 1/2 lžičky sůl
  • 1,5 lžíce cukr krupice
  • 375 ml mléko
  • 8 lžic olej
  • na ozdobu šlehačka
  • moučkový cukr
  • na potření čokoládový krém
  • ovocný džem

Postup přípravy receptu

Z rozklepnutých vajec oddělíme žloutky od bílků, z kterých si ušleháme sníh.

Vedle v míse si smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva. K nim pak zašleháme mléko, olej a žloutky. Takto mícháme do doby, kdy je těsto hladké a bez hrudek.

K těstu pak vmícháme připravený sníh z bílků a dáváme do vaflovače upéct. Když je vyndáme, potřeme je džemem a ozdobíme šlehačkou. Můžeme podávat pouze sypané moučkovým cukrem.

Recept Snídaňové vafle

Tvarohová buchta

Potřebné ingredience receptu

  • náplň 500 g tvaroh
  • 1 hrnek cukr krupice
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek mléko
  • 2 ks pudinkový prášek
  • těsto 1 hrnek mléko
  • 1 hrnek cukr moučka
  • 2 lžíce kakao
  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 0,75 hrnku olej
  • 2 ks vejce

Postup přípravy receptu

Ručním šlehačem promícháme všechny suroviny na náplň.

Do mísy dáme cukr s olejem a vyšleháme do hladké hmoty. Pak postupně vmícháváme i zbytek ingrediencí.

Připravíme si plech s pečícím papírem, který vylijeme těstem. Na něj dáváme řídkou tvarohovou náplň. Vezmeme stěrku a těsto s náplní s ní promícháme.

Vkládáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme, dokud není vršek zlatavý.

Necháme vychladnout a buchtu krájíme.

Recept Tvarohová buchta

Domácí perník

Potřebné ingredience receptu

  • 1 hrnek mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 sklenice marmelády
  • 1 hrnek cukru
  • 1 balíček prášku do perníku
  • podle potřeby mouky na vysypání
  • máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

Do větší mísy dáme hladkou a polohrubou mouku, smícháme s cukrem, kakaem a práškem do perníku.

Jakmile je vše dobře promíchané, přidáme vejce, mléko, olej a marmeládu.

Po řádném promíchání si připravíme plech, vymažeme máslem, vysypeme moukou a těsto na něj vylijeme. Do předehřáté trouby perník vložíme asi na 30 minut. Pečeme na 200 °C.

Poté co se perník upeče, můžete ho potřít nějakou polevou, např. čokoládovou.

Recept Domácí perník



Těsto, respektive jídla z něj si představujeme jako moučníky, dezerty nebo chuťovky. Z těsta se ale také dělají jídla, která lze považovat za plnohodnotná. Takovou pizzu si každý dokáže představit na oběd. S těstem se opravdu dají v kuchyni dělat výborné kejkle. Pokud těsto zkrotíte, aby dělalo to, co chcete, umí být skvělým pomocníkem. Když s ním však bojujete, raději to vzdejte a zadělejte nové, protože málokdo vyhraje nad těstem.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.