Receptuj.cz

Recepty Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté ovocné knedlíky chutnají v našich krajích asi všem lidem dobré vůle. Když nastává čas ovoce a letních měsíců, zkuste skvělé recepty na ovocné kynuté knedlíky třeba s jahodami, které patří k těm úplně top receptům. A kdybyste třeba měli pocit, že ovoce je v nadýchaném těstě nedostatek, tak na talíř přidejte ještě další třeba v podobě studené omáčky. Příprava receptu na ovocné kynuté knedlíky zabere se vším všudy asi hodinu a potřebovat budete kynuté těsto, ovoce a páru, ve které se ovocné knedlíky dělají o mnoho lépe než ve vodě. Těsto na ovocné knedlíky potřebuje čas na uvedení do stavu hebkosti, a tak jej udělejte raději v kuchyňském robotu, ručmo vařečkou je to fakt fuška. V zabaleném knedlíku by neměl zůstat žádný vzduch, protože ten se při vaření, a hlavně po vyndání knedlíků z hrnce upustí a váš knedlík se zdrcne. Taky dejte pozor na rovnoměrnou vrstvu těsta, aby se vám nikde neprotrhlo. Recepty na kynuté ovocné knedlíky najdete právě v této sekci, tak vzhůru do toho a dobrou chuť.

Kynuté meruňkové knedlíky

Potřebné ingredience receptu

  • 100 ml vlažného plnotučného mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 25 g másla
  • 1 vejce
  • asi 20 zralých meruněk
  • moučkový cukr na obalení meruněk
  • 1 tvaroh na strouhání
  • moučkový cukr na posypání
  • rozpuštěné máslo na zalití

Postup přípravy receptu

Nemusíte vařit stále dokola kynuté ovocné knedlíky s jahodami. Zkuste třeba ovocné knedlíky s meruňkami, pokud toto boží ovoce máte rádi. Vlastně si můžete vzpomenout na svoje dětství a prázdniny, kdy mnoho z nás jezdilo k babičce na vesnici a ovocné knedlíky tak nějak k víkendovému obědu patřily. Po osvojení receptu na ovocné kynuté knedlíky je můžete dělat dětem na chalupě a vytvořit jim vzpomínky takové, jaké máte i vy. Recept na kynuté ovocné knedlíky s meruňkami je poměrně jednoduchý, jenom je potřeba dodržet několik zásad a úspěch je váš. S těstem si pohrajte a nechte jej opravdu tu hodinu kynout. V knedlíčkách by neměl být žádný vzduch, a je-li vám ovoce málo, udělejte z nich jednoduchou studenou omáčku.

--Nejprve do vlažného mléka rozdrobte droždí a 1 lžičku cukru. Nechte v teple, až vzejde kvásek, což bude trvat cca 10 minut. Prosetou mouku v míse od robota smiste se špetkou soli, zbývajícím cukrem, rozpuštěným máslem a vejcem. Kvásek dejte do mísy také a nechte pracovat robota, aby vypracoval krásně hladké a nadýchané těsto, které se nesmí lepit ke stěnám mísy.

--Těsto nechte přikryté alespoň hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Rozpůlené meruňky dávejte do odkrojených částí těsta a tvarujte knedlíky. Pokud je ovoce nakyslé, do knedlíku můžete dát trochu moučkového cukru. Hotové ovocné knedlíky nechte ještě 10 minut pod utěrkou odpočinout.

--Ovocné knedlíky vařte v páře v hrnci na pařáku. Zabere to asi 18 minut. Hotové knedlíky propíchejte párátkem. Na talíři je posypte nadrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.

Recept Kynuté meruňkové knedlíky

Švestkové knedlíky

Potřebné ingredience receptu

  • 250 g tučného tvarohu v kostce
  • 1 vejce
  • 120 g dětské krupičky
  • 2 lžíce mletého máku
  • 12 vypeckovaných švestek
  • cukr moučka
  • máslo
  • bílý jogurt

Postup přípravy receptu

Kynuté švestkové knedlíky září jako drahokam na náhrdelníku české kuchyně, protože ke švestkám má náš národ speciální vztah. Švestkové knedlíky se dělají velmi podobně jako ostatní kynuté ovocné knedlíky, jenom je potřeba počkat na čas švestek a neodevzdat je všechny do palírny na slivovici. Takže v září všichni milovníci švestkových knedlíků zpozorněte.
Ti, kteří milují třaskavě lahodnou kombinaci švestek a máku, mohou zkusit tento náš recept na švestkové knedlíky s mákem. Nicméně pomletý mák se nepřidává až vposledku na hotové kynuté knedlíky, ale rovnou do těsta. Uvidíte, že tento postup dostane ze švestek a máku ještě více matérie, chutě a vůně. Drobná rada: tvaroh použijte ten v kostce, protože ty ve vaničce jsou příliš mokré a řídké, a tak se do těsta na knedlíky nehodí. Recept na kynuté švestkové knedlíky právě zde.

--Nejprve dejte vařit vodu ve velkém hrnci. Do mísy dejte vejce, krupičku a mletý mák. Vytvořte těsto, přičemž čím méně se míchá, tím křehčí bude.

--Na vál nasypte hromádku krupičky. Na ní dejte hromádku těsta a rozmáčkněte jej na placku. Vypeckovanou švestku dejte doprostřed, zabalte a vyválejte pěkný knedlíček-kouličku. To, že bude knedlík obalený v krupičce, pomůže tomu, že nebude lepivý na rukách a i k ostatním kouskům.

--Do vroucí vody, kterou jste dali na začátku vařit, dejte knedlíčky tak, aby se pokud možno k sobě příliš nemačkali. Za cca 6–7 minut vyplavou na hladinu. Děrovanou naběračkou je z horké vody osvoboďte. Máte-li knedlíčků víc, postup opakujte.

--Hotové kynuté knedlíky posypte moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem. Varianta B: místo másla lze použít i bílý jogurt.

Recept Švestkové knedlíky

Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g polohrubé mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
  • 60 g nastrouhaného perníku
  • 125 g másla
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • 6 lžic povidel

Postup přípravy receptu

Kynuté knedlíky s povidly mohou udělat radost jako dezert i jako hlavní jídlo. Tyto kynuté knedlíky jsou ovšem dělané speciálním způsobem. Vaří se položené na utěrku, přes kterou jde pára. Touto cestou dostanou kynuté knedlíky ještě více nadýchanosti a hebkosti. A kdyby to někomu bylo málo a obyčejné kynuté knedlíky by jej už nudily, tyto jsou ještě posypané nastrouhanými vlašskými ořechy a perníkem. Zkuste i vy kynuté knedlíky s povidly vařené na utěrce v páře. Třeba si tento recept zamilujete.

--Nejprve prosejte mouku a v míse ji smíchejte s droždím, jedním vejcem a špetkou soli a zalijte ji teplým mlékem. Vypracujte těsto, které by mělo být pevné a hladké. Kynout ho nechte přikryté cca 20 minut.

--Mezitím připravte přepuštěné máslo. K máslu můžete přidat kapku oleje, aby se nepřipálilo.

--Těsto dejte na vál a rozdělte jej na dílky, kterých bude tak 6 až 8. Chvilku ještě nechte těsto nakynout, potom do každého kousku udělejte prstem důlek a do něj dejte povidla. Knedlíček zabalte a opět nechte cca 10 minut kynout.

--Mezitím dejte vařit vodu v kastrolu, do kterého dejte pařák. Na něj dejte utěrku a položte na ní knedlíky, které potřete ze všech stran rozpuštěným máslem, aby se nelepily k sobě. Přiklopte pokličkou a vařte v páře 15 minut.

--Na talíři kynuté knedlíky posypte nastrouhanými ořechy a nastrouhaným perníkem a polijte rozpuštěným máslem.

Recept Kynuté knedlíky s povidly vařené v páře

Kynuté knedlíky s borůvkami

Potřebné ingredience receptu

  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka, dle potřeby i víc
  • 3/4 kostky droždí
  • 3-4 lžíce cukru moučka
  • 1 ks vejce

Postup přípravy receptu

Kynuté knedlíky s borůvkami mají své příznivce i odpůrce. Někomu totiž borůvkové knedlíky nechutnají, protože po uvaření drobné ovoce ztrácí a mění trochu ze své chutě. My si myslíme, že když je sezona, tak se nemá váhat a suroviny zpracovávat. Recept na kynuté knedlíky s borůvkami je překvapivě poměrně jednoduchý – těsto, náplň a uvařit. Polité rozpuštěným máslem a posypané tvarohem potom kynuté knedlíky s borůvkami dělají divy i s těmi největšími tvrďáky.

--Nejprve ze surovin připravte těsto. Kyne cca hodinu. Potom těsto prohněťte, vyválejte asi 1 centimetr silný plát a větším hrnkem vytvarujte kolečka. Do nich dejte dostatek ovoce a vymodelujte knedlíček. Nechte je 10 minut v tomto tvaru dokynout.

--Knedlíčky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte je cca 12 minut, dokud nevyplavou. To, že jsou knedlíčky hotové, poznáte tak, že do nich píchnete párátkem a těsto se na něj nepřilepí.

--Borůvkové knedlíky podávejte s rozpuštěným máslem a posypané tvarohem.

Recept Kynuté knedlíky s borůvkami

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g pšeničné polohrubé mouky + na poprášení válu
  • 20 g droždí
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 1 špetka soli
  • 300 g jahod, zbavených stopek, omyté, osušené
  • 250 g tvrdého nastrouhaného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

Kynuté ovocné knedlíky s jahodami patří mezi nejoblíbenější sladká jídla vůbec. Asi každý si vzpomene na léto u babičky a její fantastické kynuté knedlíky s jahodami, které se ve velkém vedru jedly trochu těžko. Nicméně jde o výsostnou pochoutku, která uchvátí všechny věkové kategorie. Kynuté ovocné knedlíky samozřejmě snesou všeliké ovoce, tento recept je však na kynuté ovocné knedlíky s jahodami, protože trůní na žebříčku popularity sakra vysoko, což v žádném případě není náhoda. A když ovocné knedlíky posypete nastrouhaným tvarohem a přelijete rozpuštěným máslem, svět se zhoupne a sladká hostina může začít. Tady je recept na ovocné kynuté knedlíky tentokrát s jahodami.

--Nejprve si připravte těsto. Do větší mísy prosejte mouku a doprostřed rozdrobte droždí, přisypte cukr a přilijte polovinu vlažného mléka. Až vzejde kvásek (cca 10 minut), přilijte zbylé mléko, vejce a sůl a vypracujte těsto. Na teplém a tmavém místě by mělo kynout asi hodinu.

--Dejte vařit větší hrnec vody, kterou trochu osolte. Těsto rozválejte na jeden centimetr silný plát, vykrájejte z něj čtverečky veliké 8×8 centimetrů a do každého zabalte jednu jahodu, pevně uzavřete a vytvarujte knedlík.

--Knedlíky vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou. Po vyjmutí z hrnce je propíchněte, aby z nich vyšla pára a zůstaly nadýchané.

--V menším rendlíku rozpusťte máslo. Knedlíky na talíři posypte nastrouhaným tvarohem a přelijte rozpuštěným máslem.

Recept Kynuté ovocné knedlíky s jahodami



Kynuté ovocné knedlíky s jahodami jsou takovou stálicí, jenže do receptu lze přidat i jiné ovoce. Někdy v září nastane příhodný čas například na švestkové kynuté knedlíky. Z procházky z lesa se vám zase třeba podaří donést košík borůvek – super volba. Kynuté ovocné knedlíky se výborně hodí jako letní oběd, ale i jako chuťovka nebo dětské jídlo. Tvaroh a přepuštěné máslo jsou základní dochucovadla, ale i tady se meze vaší fantazii nekladou, a tak zkuste třeba ořechy, mák, skořici nebo kysanou smetanu. Věříme, že se vám kynuté ovocné knedlíky povedou a budou vám chutnat.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.