Receptuj.cz

Recepty Karbanátky

Karbanátky jako recept by měl figurovat na čelných místech vašeho jídelního top listu hodně vysoko, a to hlavně pokud patříte k fanouškům klasické kuchyně. Karbanátky a jejich recept rovněž vyniká jednoduchostí a přiměřenou cenou surovin. Týká se to hlavně velice oblíbených karbanátkových placiček, jako jsou kapustové karbanátky, květákové karbanátky nebo brokolicové karbanátky. Domácí karbanátky hravě zvládne i nezkušená kuchařka či nezkušený kuchař, což znamená o důvod víc, proč se do receptu pustit. Recept na karbanátky totiž vlastně vyžaduje pouhé smíchání potřebných surovin dohromady a potom tvarování a smažení. V kuchyni tak nestrávíte příliš mnoho času. Karbanátky a jejich recept prostě patří ke zlatému fondu nejen české kuchyně.

Karbanátky se sýrem

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g mletého hovězího
  • 1 velká cibule nasekaná nadrobno
  • 150 g nahrubo nastrouhaného tučnějšího sýru – cheddar, gouda apod.
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic strouhanky
  • rostlinný olej na smažení

Postup přípravy receptu

Karbanátky se sýrem představují další z řady jídel, jejichž základ tvoří bochánky nebo placičky z mletého masa, které se potom opečou na pánvi či v troubě. Karbanátky se sýrem oproti třeba zeleninovým placičkám zasytí daleko víc, a tak se hodí pro pořádně hladové krky. Šťavnaté hovězí maso se perfektně snoubí si chutí sýra, čímž vzniká takřka neodolatelná kombinace. Sýr lze samozřejmě měnit podle vašich chuťových preferencí, takže karbanátky se sýrem mohou být s fetou, nebo si karbanátky se sýrem udělejte ještě s kapustou, žampiony, sušenými rajčaty a tak dále. Recept na karbanátky se sýrem určitě vylepšíte dobrým mletým masem. Z toho důvodu doporučujeme lokálního řezníka, který vám namele maso podle vašeho přání, nebo se například osvědčilo řeznictví v obchodech Globus.

Karbanátky se sýrem vám pro vaše peníze nesáhnou hluboko do kapsy, protože se jedná o velmi jednoduché a levné jídlo. Karbanátky se sýrem tak ocení hlavně maminky, které žijí samy se svými dětmi. Postup přípravy spočívá vlastně pouze v tom, že smícháte ingredience dohromady, abyste vytvořili směs s vhodnou konzistencí, a potom můžete rovnou „zapnout“ pánvičku. Jako příloha pro karbanátky se sýrem výborně poslouží třeba bramborová kaše nebo obyčejný chleba s hořčicí. Na recept na karbanátky se sýrem se mrkněte vždy, když za prvé; budete mít velký hlad, za druhé; když nebudete chtít za jídlo utratit moc peněz a za třetí, když kuchyní budete chtít jenom proběhnout. Karbanátky se sýrem – výborná volba.

--Je to velmi jednoduché. Mleté maso ve velké míse smíchejte se sýrem, cibulí, hořčicí a vajíčkem. Podle chuti osolte, opepřete a přidejte strouhanku.

--Rukama pořádně všechno promíchejte, ať se jednotlivé suroviny krásně propojí.

--Vytvořte karbanátky a na rozpáleném oleji smažte dozlatova.

Recept Karbanátky se sýrem

Karbanátky v troubě

Potřebné ingredience receptu

  • 400 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup přípravy receptu

Karbanátky obecně patří mezi velmi oblíbená jídla, která se tu někdy, tu často objevují na našich stolech. Důvod je jednoduchý – za karbanátky v troubě stojí recept, jehož příprava nezabere příliš mnoho času, a díky minimu použitého oleje se toto jídlo řadí k těm zdravějším. Pečení karbanátků v troubě má také tu výhodu, že nemusíte trávit drahocenný čas u plotny, ale necháte je příslušnou dobu v troubě a je to. Karbanátky v troubě představují výbornou volbu v uvažování, co rychle na večeři nebo na oběd, a tak by jejich recept neměl chybět v žádné domácnosti. Karbanátky v troubě se nakonec stanou věrným pomocníkem při řešení každodenního dilematu vyjádřeného věčnou otázkou – co chcete k jídlu.

Karbanátky v troubě mohou mít mnoho různých podob. Dělají se na spoustu způsobů. Kombinovat lze různé druhy masa a koření přesně podle vaší chuti. A smíchat se dají i další druhy masa než mleté hovězí maso a mleté vepřové maso. Stačí požádat svého řezníka, aby vám poradil a namlel tu správnou kombinaci. A pokud máte doma mlýnek na maso, můžete se v kuchyni vyřádit, jak je libo. Karbanátky v troubě vám rovněž neudělají díru do kapsy, a tak se hodí jako jídlo, které lze udělat několikrát do měsíce. Ke karbanátkům z trouby doporučujeme zeleninové pyré.

--Mleté maso smíchejte s vejcem, prolisovaným česnekem a kořením.

--Do předehřáté trouby na 200 °C je potom na plechu s pečícím papírem nebo alobalem dejte na 20 minut. To je vše.

Recept Karbanátky v troubě

Brokolicové karbanátky

Potřebné ingredience receptu

  • 1 ks brokolice
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce strouhanky
  • sůl, pepř
  • 70 g parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • olej na smažení

Postup přípravy receptu

Tento recept na brokolicové karbanátky je další z řady zeleninových placiček, které tak skvěle nahrazují karbanátky s mletým masem. Pokud tedy doma máte, nebo jste v obchodě narazili na nějakou pěkně zelenou brokolici, neváhejte ani vteřinu, brokolicové karbanátky jsou ta správná volba. Nejenže vás budou strávníci, i ti nejmenší chválit, ale i jim připravíte jídlo, které je bohaté na vlákninu a vitaminy. Další přidaná hodnota receptu na brokolicové karbanátky přinese kousek úlevy začínajícím kuchařům a kuchařkám. Recept na brokolicové karbanátky totiž nepředstavuje žádné složité vaření. Postup přípravy vyniká lákavou jednoduchostí, která rovněž potěší při přemýšlení, jak na rychlou večeři.

Brokolicové karbanátky svoji oblibu pravděpodobně čerpají z popularity různých zeleninových placiček, jejichž pradědečkem jsou bramboráky. Stačí tedy vyměnit brambory za brokolici a máte skvělou večeři, oběd nebo třeba i svačinu, protože brokolicové karbanátky nastudeno potěší ve dne v noci a spolu s čerstvým pečivem a třeba jogurtovým dipem úplně vybízejí k noční přepadovce vaší ledničky. Recept na brokolicové karbanátky, který jsem pro vás připravili, je poměrně konzervativní, takže si jej upravujte podle libosti. Recept na karbanátky z brokolice se vám bude ještě mnohokrát hodit.

--Nejprve nakrájejte brokolici na kousky. Tvrdší košťál na tenká kolečka a takto nakrájenou brokolici v osolené vodě uvařte doměkka.

--Potom uvařenou brokolici spolu s česnekem tyčovým mixérem rozmixujte, aby vznikla hmota hrubší konzistence.

--Ve větší míse rozšlehejte vejce, přidejte parmazán najemno nastrouhaný, strouhanku, mouku a vše důkladně promíchejte. Nakonec přidejte směs s brokolicí, kterou mezitím nechte vychladnout.

--Na rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran. Podávejte, s čím je máte nejraději.

Recept Brokolicové karbanátky

Květákové placičky

Potřebné ingredience receptu

  • 1 větší květák
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • 2–4 vejce podle velikosti
  • hrubá mouka podle počtu použitých vajec
  • slunečnicový olej na smažení

Postup přípravy receptu

Květákové placičky mají rádi všichni lidé dobré vůle, hlavně děti. Květákové placičky totiž potřebují hlavně dobrý, krásně žlutý květák. Když tedy třeba během zimy narazíte v obchodě na parádní květák, vůbec neváhejte a kupte ho. Květákové placičky se výborně hodí ke svačině, jako hlavní jídlo i rychlá večeře. Dalším faktem, který přispívá k jejich oblíbenosti, je praktičnost. Nastudeno do ruky květákové placičky udělají radost úplně všem. K tomu čerstvé pečivo a trochu majonézy. Nebo úplně jiná kombinace, která vás bude bavit. Květákové placičky můžete třeba zkusit servírovat s pohankou a omáčkou z manga. Fantazii se meze nekladou.

Květákové karbanátky mají své příbuzné například v mrkvových placičkách nebo cuketových placičkách. Květákové karbanátky nebo květákové placičky, chcete-li, patří k těm nejjednodušším receptům, kterými můžete vytvořit skvělé hlavní jídlo. A proto květákové karbanátky, do nichž lze také přidat mleté maso, zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. Květákové placičky prostě nikdy nezklamou, a to cenou, snadnou přípravou a svojí oblíbeností. Recept na květákové placičky právě zde.

--Nejprve květák rozdělte na jednotlivé růžičky. Tvrdé konce vyhoďte. Poté květák 10 minut vařte ve vroucí vodě, do které přidejte kmín. Potom zceďte a nechte vychladnout.

--Uvařený květák rozmačkejte, přidejte muškátový oříšek a opepřete a osolte. Žloutky přidejte ke květáku a z bílků vyšlehejte sníh. Květákovou směs zahusťte moukou. Opatrně přidejte našlehané bílky.

--Rozpalte v pánvi vyšší vrstvu oleje a smažte na něm placičky z obou stran dozlatova.

Recept Květákové placičky

Kapustové karbanátky

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g mletého masa
  • 1 ks menší kapusty
  • 2 ks vajec
  • 250 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl, mletý pepř
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • olej

Postup přípravy receptu

Kapustové karbanátky a jejich recept patří k velmi populárním jídlům vůbec. A není se čemu divit. Recept na kapustové karbanátky je totiž docela jednoduchý, zároveň poskytuje dostatek kalorií, a tak je vydatný a doplní energii, a také díky použité kapustě lze kapustové karbanátky označit jako zdravé jídlo. Kapustové karbanátky mohou být udělány pouze z kapusty, nebo můžete použít zeleninu a maso půl na půl, či v jiném, vám libém poměru. Jako přílohu volte tradiční brambory nebo chleba, se kterým jsou kapustové karbanátky, když jsou třeba den dva uležené, naprosto neodolatelné a božské.

Kapustové karbanátky a jejich recept používá tuto báječnou a životadárnou košťálovou zeleninu zcela záměrně. Je to z toho důvodu, že železitá a oblá chuť kapusty s podobně vyladěnou chutí masa prostě patří k sobě. Legendární je třeba recept na dušené maso s kapustou. Nehledě na to, že kapustové karbanátky mají své předchůdce v mnoha provedeních a kombinacích, protože maso a kapustu (no, spíš tu kapustu) spojovali do různých pokrmů už naši prapředkové. Na kapustě si cenili blahodárných účinků na lidský organismus, protože je bohatá na vitaminy B, C, E a K, dále na hořčík, selen, železo a tak dál. Recept na kapustové karbanátky vám přinášíme právě zde. Přejeme mnoho zdaru a také dobrou chuť!

--Nejprve nakrájejte kapustu na malé kousky. Potom je chvíli povařte v osolené vodě a nechte okapat.

--Mezitím nadrobno nakrájenou cibuli orestujte dozlatova.

--Teď si připravte samotné karbanátky. Mleté maso nejdříve osolte a opepřete. Potom přidejte krásně osmaženou cibulku, okapanou a povařenou kapustu a 1 rozšlehané vejce. Pak do směsi přidejte prolisovaný česnek. Pokud bude směs příliš řídká (což bude), přisypávejte strouhanku.

--Všechny ingredience pořádně a důkladně promíchejte. Nejlépe to jde rukama. Vytvořte karbanátky. Kdo chce, může je ještě obalit v klasickém trojobalu.

--Smažte na rozpáleném oleji nebo sádle pozvolna z obou stran.

Recept Kapustové karbanátky

Karbanátky

Potřebné ingredience receptu

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 až 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 1 špetka mletého chilli
  • 8 stroužků česneku
  • 4 g majoránky
  • 1 ks velké cibule
  • 2 ks vajíček
  • strouhanku podle potřeby
  • 4 lžíce vepřového sádla

Postup přípravy receptu

Recept na karbanátky zná úplně každý od Londýna po Moskvu. Karbanátky představují to nejlepší z klasiky, kterou si lidé po celém světě přetvářejí k obrazu svému. Karbanátky a jejich recept by proto neměl chybět ani v žádné české domácnosti, protože se jedná o rychlé, snadné a vydatné jídlo, které má ještě jednu neocenitelnou vlastnost – chutná povětšinou dětem. Recept na skvělé domácí karbanátky zvládne i nezkušená kuchařka nebo nezkušený kuchař, což je další důvod, proč se do nich pustit.

Karbanátky mohou mít v našich krajích mnoho podob. Velké popularitě se těší i kapustové karbanátky, květákové karbanátky, brokolicové karbanátky nebo karbanátky se sýrem. Konzumovat se mohou jak teplé, tak studené, a když jsou jeden dva dny uleželé, tak chutnají naprosto neodolatelně. Jako přílohu volte brambory nebo chleba. Recept na karbanátky spočívá v triviálním smíchání surovin a smažení. Tento recept na karbanátky zastupuje klasickou variantu s mletým masem a tradičním kořením.

--Do větší mísy dejte mleté vepřové maso a přidejte sůl, pepř, špetku chilli a prolisovaný česnek. Všechno pořádně promíchejte, klidně i rukama, tak to jde nejlépe.

--Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, majoránku v dlaních rozetřete a spolu s vejci dejte všechno ke směsi do mísy. Znovu důkladně promíchejte.

--Můžete dát na dvě hodiny odpočinout do lednice.

--Vytvarujte karbanátky a na rozehřátém oleji nebo sádle pozvolna smažte z obou stran.

Recept Karbanátky

Holandský řízek

Potřebné ingredience receptu

  • 600 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
  • 120 g goudy nebo eidamu (45%)
  • sůl, pepř
  • 2 ks vejcí
  • petrželka
  • uvařené brambory s máslem na podávání
  • olej na smažení

Postup přípravy receptu

Recept na holandský řízek neboli holanďák patří mezi zakázaná potěšení. Je totiž potřeba hodně tuku a oleje, který z něj musí přímo stříkat. Recept na holandský řízek je vlastně mleté maso se sýrem, které je obalené v trojobalu. Recept na holanský řízek se může podávat s bramborovo-celerovou kaší, obyčejnou bramborovou kaší nebo večer studený prostě jen tak. Recept na holandský řízek rozhodně není pro žádná ořezávátka a pro ty z vás, kteří vždycky dbají na zdravou výživu. Zároveň to však není nic složitého, a tak si (bez urážky) na receptu na holanďák pochutnávají zejména muži. Pořádný recept na holandský řízek vám přinášíme právě zde.

--Vychlazené mleté maso smíchejte se strouhaným sýrem, solí, pepřem, vejci a nasekanou petrželkou.

--Ze směsi udělejte karbanátky, které obalte v mouce, vejcích a strouhance.

--Holanský řízek můžete smažit na pánvi z obou stran dozlatova, nebo holanský řízek dejte do trouby na 160 stupňů Celsia.

--Nakonec je v troubě nechte dojít, cca 10 minut.

Recept Holandský řízek



Recept na karbanátky hlavně vyžadují kvalitní suroviny, protože se s nimi v kuchyni neděje nic složitého a ony si uchovávají svoji původní chuť. Recept na karbanátky se skvěle hodí jako hlavní chod, vydatná večeře, ale i nastudeno jako svačina a také hlavně v zeleninových variantách chutnají dětem. Však si určitě všichni vzpomínáme na studený karbanátek s chlebem a hořčicí, kterak nám zahání neodbytný hlad někde na výletě. Recept na karbanátky můžete servírovat klasicky s bramborem, bramborovou kaší nebo s nějakým pečivem. Karbanátky a jejich recept v několika nejoblíbenějších verzích právě tady.

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.