Receptuj.cz

Kynuté těsto recept

Rozhodli jste se uvařit si recept Kynuté těsto , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 23.04.2022     Kategorie receptu: České, Chuťovky, Dezerty, Dobroty, Moučník, Pečivo, Pro děti, Svatba, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, chuťovka, dětská jídla, dezert, moučník, těsto

Hodnocení receptu: 3/3 hvězdiček Špatné Dobré Výborné

Recept Kynuté těsto

Potřebné ingredience receptu Kynuté těsto

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 balíček (55 g) krupicového cukru
  • 4 polévkové lžíce rozpuštěného a lehce zchladlého másla + další na potření
  • 1 žloutek
  • 1,5 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 340 g hladké pšeničné mouky + na poprášení
  • 2 špetky soli

Postup přípravy receptu Kynuté těsto

Kynuté těsto představuje základní variantu (alespoň v naší české kotlině), kterou všechna ostatní těsta mají. Kynuté těsto je základem opravdu dobrého pečiva, ať už se jedná o koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Tady je pár tipů, jak udělat kynuté těsto ještě lepší a nadýchanější.
Kynuté těsto potřebuje jemnost v zacházení. Do mísy kynuté těsto ukládejte jako miminko do kolébky. Kynuté těsto také musí „dozrávat“ v teple, přičemž nejlepší teplota je kolem 25–26 stupňů Celsia. V zimě tak kynuté těsto nabývá svých okatě bokatých tvarů o něco déle. Těsto také nesmí oschnout. Právě z toho důvodu ta pověstná utěrka, kterou se kynuté těsto dřív přikrývalo. Dnes je to spíše potravinová fólie. Dále musí kynuté těsto alespoň zdvojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, zadělejte na nové. A pokud chcete kynuté těsto opravdu extra nadýchané, propracujte těsto po kynutí ještě jednou. Podruhé už bude kynout mnohem rychleji.

--Nejprve kvásek. Slijte dohromady vlažné mléko s 125 ml vlažné vody, přisypte sušené droždí a špetku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, což by mělo zabrat tak 5 minut.

--Mezitím v misce rozšlehejte rozpuštěné máslo, žloutek a vanilku. Ve větší míse smíchejte mouku, zbylý cukr a sůl. Do této mísy pak dejte kvásek a smíchané máslo, žloutek a vanilku z misky a dejte se do pořádné práce. Vypracujte měkké těsto.

--Na pomoučněné pracovní ploše uhněťte hladké těsto ve tvaru koule.

--Mísu, ve které bude těsto kynout, vymažte máslem, aby se obalilo tukem. Nechte cca hodinu a čtvrt kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

--Potom ještě jednou těsto dejte na pomoučněný vál a rychle propracujte. Tím se dostane pryč nežádoucí vzduch. Opět těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky alespoň na 4 hodiny, lépe však přes noc.

Podobné recepty jako je Kynuté těsto

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.