Piškotové těsto recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Piškotové těsto , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 17.04.2022
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Cukroví, Dezerty, Dobroty, Moučník, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: chuťovka, cukroví, dezert, moučník, těsto
Potřebné ingredience receptu Piškotové těsto
- 120 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 6 vajec
Postup přípravy receptu Piškotové těsto
Piškotové těsto se používá na dorty a rolády a jeho příprava není nijak složitá. Na piškotové těsto potřebujete pouze dodržet základní postup a množství surovin uvedených v receptu. Zpravidla vám stačí vajíčka, mouka a cukr. Piškotové těsto však můžete několika drobnými triky vylepšit.
Piškotové těsto má být vláčné, a proto do něj před dokončením kápněte několik kapek rozehřátého tuku. Pro větší kyprost a lehkost si zase piškotové těsto zaslouží pár dírek, které vytvoříte zapíchnutím několika špejlí. Z těsta bude unikat přebytečné teplo. Špejle tam během pečení nechte, po vyndání z trouby je jednoduše vytáhněte. Piškotové těsto mělo být nadýchané. Fígl vězí v tom, že vymažete pouze dno pečicího plechu, nikoliv jeho okraje. A nakonec piškotové těsto potřebuje vaši trpělivost, takže v žádném případě neotevírejte dvířka od trouby příliš brzo. Piškotové těsto totiž takzvaně spadne, čímž se vytratí jeho kouzlo. Osvědčený recept na piškotové těsto najdete právě zde.
--Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, takže je v dostatečném předstihu vyndejte z lednice. Potom je rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Žloutky rozšlehejte se třemi lžícemi cukru, z bílků vyšlehejte pevný sníh, do kterého opatrně přidejte zbylý cukr. Do žloutkové pěny vmíchejte jednu třetinu sněhu z bílků, potom opatrně mouku a nakonec sníh z bílků, který vám zbyl.
--Aby piškotové těsto neztratilo svůj objem, dejte ho péct hned, jak bude hotové. Pečicí formu vymažte tukem (pouze dno) a poprašte moukou. V troubě předehřáté na 170 stupňů pečte piškotové těsto do té doby, dokud nezačne odstávat od krajů pečicí formy, nebo pokud se nebude lepit na zapíchnutou špejli.