Tvarohový věnec recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Tvarohový věnec , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 25.01.2022
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Cukroví, Dezerty, Dobroty, Moučník, Velikonoce
Podobné recepty jako tento v sekci: chuťovka, cukroví, dětská jídla, dezert, moučník
Potřebné ingredience receptu Tvarohový věnec
- Ingredience na těsto
- 40 g droždí
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 0,5 kg hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 vaječné žloutky
- 125 g másla
- citronová kůra
- 50 g rozinek
- 40 ml rumu
- Na náplň
- 500 g plnotučného tvarohu
- 40 g vanilkového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- 2 žloutky
- dále mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
- 50 g mandlí na posypání
Postup přípravy receptu Tvarohový věnec
Výhoda, který skrývá recept na velikonoční věnec je fakt, že na něj používáte stejné těsto jako na recept na vánočku. Tento recept na velikonoční tvarohový věnec, ze kterého upečete vánočku i mazanec, pochází ze starých, dlouho neotevíraných šuplíků, které lze najít ve starém domě u prarodičů doma. Těsto na velikonoční věnec je tak léty prověřený a vypiplaný, krásně voní po másle a výborně se hodí na upečení velikonočního věnce, který snadno naplníte tvarohem.
Recept na velikonoční tvarohový věnec se vlastně peče jako vánočka s jedním rozdílem – po vytvoření pletence musíte jeho koncové části spojit dohromady tak, aby vznikl kruh-věnec. Recept na dvoubarevný tvarohový věnec můžete podle chuti přidávat mandle nebo rozinky. Těsto na tvarohový věnec je vlastně kynuté těsto zadělávané z másla, které získá krásnou vůni po citronové kůře. Pokud se rozhodnete do receptu dát rozinky, nezapomeňte je pro lepší chuť a konzistenci předem namočit v rumu.
--Droždí nejprve s trochou cukru rozmíchejte, aby vznikla kašička. Až potom přidejte ostatní suroviny – vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu.
--Nyní vypracujte vláčné těsto. Stěny mísy a vypracované, krásně vláčné těsto zaprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň hodinu. Nezapomeňte během toho jednou těsto promísit.
--Vál na těsto potom posypte moukou. Těsto dejte na něj a rozpulte ho. Obě půlky rozválejte na nohavice, stejně jako například závin. Doprostřed dejte tvaroh, kraje potřete rozmíchaným vajíčkem a zabalte.
--Potom pečlivě obě části spleťte do tvaru věnce. (Tip: do středu věnce vložte máslem namazanou formičku nebo hrnek, aby se těsto ve středu nespojilo). Pak věnec potřete vajíčkem, posypte nasekanými mandlemi.
--Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů Celsia. Zabere to asi 45 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.