Bábovka recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Bábovka , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 15.12.2016
Kategorie receptu: Cukroví, Dezerty, Pro děti, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci:
Potřebné ingredience receptu Bábovka
- 4 vejce
- 25 dkg cukru
- 40 dkg polohrubé mouky
- 17,5 dkg másla
- 1 hrnek mléka
- 1 kypřící prášek
- kakao
Postup přípravy receptu Bábovka
Piškotový moučník specifického tvaru, všichni ho dobře známe, není oblíbený jen v Česku i v Polsku, Rakousku a na Slovensku, bábovku dobře znají. Hodně Čechů si bez ní nedokáže představit neděli či návštěvu u babičky, naše babičky pekli podle jednoho receptu léta.
Tehda by si ani nedokázali představit, co vše se dnes do bábovky bude přidávat, od ořechů přes kefír, pudink a jablka až k cuketě. Polévání čokoládou, citronovou či bílkovou polevou, třená, kynutá nebo hrníčková, alespoň že tvar napříč chutěmi a zeměmi zůstal stejný. Nevím, zda je někde napsané jak má klasická česká bábovka vypadat nebo jak chutnat, ale vím, že ta babičky byla vždy ta nejlepší.
Proto jsem zapátrala a našla recept své babičky, nakonec jsem zapátrala i ve své paměti a vzpomněla si, že babička vlastně vždy něco změnila, někde trochu ubrala a jinde zase přidala. Tudíž recept může být jakýkoliv, ale jen babičky, měli své fígle na to, aby zrovna ta jejich bábovka, byla pro vnoučata nejlepší. Vyzkoušela jsem babiččin recept a vyšel, bábovka byla dobrá ale ne přesně taková, jakou dělávala babička.
Každá bábovka se dělá jinak, do každé se dává něco jiného. Vycházím z tohoto receptu a z toho jak to dělala babička, opět si to každá dělala po svém. Je méně sladká proto kdo má rád sladké přisladí, pokud budete těsto míchat v robotu, stačí vše dát do kotlíku a pustit.
Pokud budete, jako já volit ruční metodu vyklepněte do misky všechny 4 vejce a přidejte cukr. Vejce s cukrem vymícháme do pěny, přidáme mléko, smícháme mouku s kypřícím prášek a přidáme do směsi, nakonec zamícháme rozpuštěné máslo. Část těsta oddělíme do misky a smícháme s kakaem, do těsta můžeme přidat oříšky, kokos, kousky čokolády, lze i barvit potravinářskými barvami. Do vymazané a strouhankou vysypané formy dáme část světlého těsta na to těsto s kakaem a na konec zbytek světlého. Pečeme v předem předehřáté troubě na 160°C cca 2 hodiny do zlatova, upečenou bábovku propíchneme špejlí, pokud špejle zůstane čistá, bábovku vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Vychladlou vyklopíme z formy na talíř či tác, posypeme moučkovým cukrem a je hotovo.