Receptuj.cz

Cizrnová pomazánka (hummus) recept

Rozhodli jste se uvařit si recept Cizrnová pomazánka (hummus) , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 03.04.2022     Kategorie receptu: Chuťovky, Dobroty, Luštěniny, Pomazánka, Předkrm, Pro děti, Vegetariánské
Podobné recepty jako tento v sekci: arabská kuchyně, chuťovka, dětská jídla, luštěniny, pomazánka, předkrm, svačina, vegetariánský recept

Hodnocení receptu: 3/3 hvězdiček Špatné Dobré Výborné

Recept Cizrnová pomazánka (hummus)

Potřebné ingredience receptu Cizrnová pomazánka (hummus)

  • 150 g suché cizrny
  • 1 dcl studeného vývaru z cizrny
  • 4 stroužky česneku
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • římský kmín drcený
  • 100 g sezamové pasty tahini

Postup přípravy receptu Cizrnová pomazánka (hummus)

Někdy cizrnová pomazánka, někdy hummus, ale vždy jde o jedno a to samé jídlo. Cizrna je naprosto báječná potravina. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, a tak překvapí, že byla dlouhou dobu zcela přehlížená. Cukry, bílkoviny a vláknina, ale taky vápník, železo a vitamin B15 – to je matérie, kterou vaše tělo z cizrny dostane. Cizrnová pomazánka neboli hummus se může připravovat ve větším množství, protože v ledničce pár dní vydrží. Cizrna a jejich recepty jsou rovněž velmi početné, a tak je opravdu z čeho vybírat. Pasta tahini (sezamová pasta) se v kombinaci s římským kmínem spolehlivě mění na neodolatelnou kombinaci. Pastu tahini dostanete v každém větším supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Recepty z cizrny jsou dneska prostě v módě. My vám přinášíme recept na cizrnovou pomazánku, ke které si můžete upéct třeba olivový chleba, nebo si ji dejte, s čímkoliv budete chtít.

--Nejprve cizrnu pořádně propláchněte a nechte ji přes noc namočenou. V témže hrnci ji druhý den vařte cca 1 hodinu. Vodu nezapomeňte mírně osolit. Cizrna musí být úplně měkká. Potom ji zceďte a nechte vychladnout. Vodu nevylévejte.

--Měkkou a uvařenou cizrnu rozmixujte spolu s česnekem, citronem, vyhlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.

--Teprve teď přidejte sezamovou pastu tahini. Hummus se krásně spojí a dochutí.

--Cizrnovou pomazánku podávejte v misce, ať si každý může svoji porci nabrat sám. Třeba na chleba zakápnutý olivovým olejem.

Podobné recepty jako je Cizrnová pomazánka (hummus)

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.