Cizrnová pomazánka (hummus) recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Cizrnová pomazánka (hummus) , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 03.04.2022
Kategorie receptu: Chuťovky, Dobroty, Luštěniny, Pomazánka, Předkrm, Pro děti, Vegetariánské
Podobné recepty jako tento v sekci: arabská kuchyně, chuťovka, dětská jídla, luštěniny, pomazánka, předkrm, svačina, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Cizrnová pomazánka (hummus)
- 150 g suché cizrny
- 1 dcl studeného vývaru z cizrny
- 4 stroužky česneku
- 0,5 dcl olivového oleje
- 1 citron
- sůl
- římský kmín drcený
- 100 g sezamové pasty tahini
Postup přípravy receptu Cizrnová pomazánka (hummus)
Někdy cizrnová pomazánka, někdy hummus, ale vždy jde o jedno a to samé jídlo. Cizrna je naprosto báječná potravina. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny, a tak překvapí, že byla dlouhou dobu zcela přehlížená. Cukry, bílkoviny a vláknina, ale taky vápník, železo a vitamin B15 – to je matérie, kterou vaše tělo z cizrny dostane. Cizrnová pomazánka neboli hummus se může připravovat ve větším množství, protože v ledničce pár dní vydrží. Cizrna a jejich recepty jsou rovněž velmi početné, a tak je opravdu z čeho vybírat. Pasta tahini (sezamová pasta) se v kombinaci s římským kmínem spolehlivě mění na neodolatelnou kombinaci. Pastu tahini dostanete v každém větším supermarketu nebo v obchodech se zdravou výživou. Recepty z cizrny jsou dneska prostě v módě. My vám přinášíme recept na cizrnovou pomazánku, ke které si můžete upéct třeba olivový chleba, nebo si ji dejte, s čímkoliv budete chtít.
--Nejprve cizrnu pořádně propláchněte a nechte ji přes noc namočenou. V témže hrnci ji druhý den vařte cca 1 hodinu. Vodu nezapomeňte mírně osolit. Cizrna musí být úplně měkká. Potom ji zceďte a nechte vychladnout. Vodu nevylévejte.
--Měkkou a uvařenou cizrnu rozmixujte spolu s česnekem, citronem, vyhlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.
--Teprve teď přidejte sezamovou pastu tahini. Hummus se krásně spojí a dochutí.
--Cizrnovou pomazánku podávejte v misce, ať si každý může svoji porci nabrat sám. Třeba na chleba zakápnutý olivovým olejem.