Hrachová polévka recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Hrachová polévka , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 31.03.2022
Kategorie receptu: České, Luštěniny, Polévky, Vánoční pokrm
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, luštěniny, polévka, vývar
Potřebné ingredience receptu Hrachová polévka
- 500 g propláchnutého půleného a loupaného sušeného žlutého nebo zeleného hrachu (můžete i nemusíte ho přes noc máčet ve vodě)
- sůl
- majoránka
- česnek
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 litr vychladlého masového nebo zeleninového vývaru
- 100 g anglické slaniny
- 100 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
Postup přípravy receptu Hrachová polévka
Hrachová polévka se servíruje především o Vánocích. Tam, kde nemají rádi rybí polévku, se podává polévka hrachová. Jde o vydatné a zdravé jídlo, které ale můžete bez bázně a hany konzumovat po celý rok. Pověst hrachové polévky značně utrpěla tím, jak se s ní blahé paměti zacházelo ve školních jídelnách, což je ale velmi nespravedlivé. Při správném postupu přípravy však může být hrachová polévka naprostou lahůdkou. V krémové variantě hrachová polévka naopak oplývá elegancí a stylem.
Recept na hrachovou polévku je založený na suchém hrachu, nikoliv na zeleném hrášku, ze kterého se vaří hrášková polévka. Kupujte raději suchý hrách půlený a loupaný. Půlený proto, že jej nemusíte předem namáčet, a loupaný proto, že se potom nemusíte mordovat s vybíráním hrachových slupek. A také platí, že pokud budete chtít hrachovou polévku jemnou a krémovou, je potřeba ji prolisovat nebo důkladně rozmixovat. Když vám na vzhledu tolik nezáleží, lze hrachovou polévku pouze rozmačkat šťouchadlem na brambory.
Hrachová polévka se podává s krutonky a kousky opečené slaniny.
--Suchý hrách nejprve pořádně propláchněte, nejlépe pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci jej potom vařte, dokud nebude měkký. Zabere to cca hodinu. Na konci vaření přidejte trochu soli.
--Ve druhém hrnci na rozehřátém másle osmažte mouku. Jíšku potom zalijte vývarem, který by měl být vychlazený, a znovu nechte pomalu vařit.
--Měkký hrách polistujte přes jemné síto do vývaru a ještě nechte chvíli povařit.
--Na rozpálené pánvi opečte slaninu a přidejte ji na konci vaření do polévky. Podle svých zvyků hrachovou polévku dochuťte a přidejte trochu smetany.