Skvělá jihočeská kulajda recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Skvělá jihočeská kulajda , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 10.01.2017
Kategorie receptu: Polévky
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, polévka, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Skvělá jihočeská kulajda
- Houby - čerstvé nebo sušené (namočit) hrst
- 6 středně velkých brambor
- 250 ml smetany - kyselé
- 4 celá vajíčka
- na zahuštění - hladkou mouku
- trochu kopru
- špetka soli
- 2 bobkové listy
- kmín celý
- nové koření
- špetka černého mletého pepře
- na dochucení asi 2 polévkové lžíce octa
Postup přípravy receptu Skvělá jihočeská kulajda
Zahřeje, zasytí, provoní. To je polévka. V sychravém počasí ideální. Navaříme plný hrnec a zasytíme celou rodinu.
Venku nevlídno a my vaříme. Provoníme celý byt a všichni se sejdeme u jednoho stolu, Dnes v uspěchané době málo reálné. Ale kdo ví, třeba skvělá jihočeská kulajda bude ta, co vás společně usadí ke stolu.
Připravíme si velký hrnec. Čím větší tím lépe. Dáme vařit vodu a osolíme. Oškrabeme si brambory a očistíme houby. Pokud máme sušené houby musíme si je předem na chvíli namočit. Obojí pokrájíme, vyklopíme do hrnce a vaříme. Okořenime bobkovým listem, novým kořením, kmínem a špetkou černého mletého pepře.
Vezmeme si mísu a vlijeme do ní smetanu. Přidáme hladkou mouku a metličkou rozmícháme. Směs šoupneme do základu. Nakonec vsypeme trochu kopru. Vezmeme ocet, co máme při ruce a maličko dochutíme a dosolíme. Jen tak zlehoučka. A co dále? Vajíčka. Variant je více. Uvaříme vejce na tvrdo a vložíme rozkrájené do polévky. Nebo si uděláme ztracené vejce. V osolené, vařící, octem dochucené vodě vaříme syrová vejce a po pár minutách vyndáme. Rozpečeme si bagetu nebo jiné pečivo jako přílohu k polévce.
Prostřeme hezky stůl a nandáme polévku s vejci. Ozdobíme petrželkou. Co říkáte? Potěcha pro oko i chuťové buňky.