Koblihy recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Koblihy , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 28.02.2023
Kategorie receptu: České, Chuťovky, Cukroví, Dezerty, Dobroty, Moučník, Pro děti, Těsta
Podobné recepty jako tento v sekci: chuťovka, cukroví, dětská jídla, dezert, kobliha, koblihy, těsto
Potřebné ingredience receptu Koblihy
- 500 g polohrubé mouky + na posypání pracovní plochy
- špetka soli
- 3 sáčky vanilkového cukru
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- 4–5 ks žloutků
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 2–3 lžíce rumu (Tuzemák)
- 1 kostka (42 g) nebo 1 sáček sušeného droždí
- marmeláda
- olej
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy receptu Koblihy
Koblihy kdysi voněly všude. Pamatuji si, jak jsme se s matkou a dědou procházeli po Šumperku. V jednom zákoutí u náměstí smažily ženský koblihy. Bože, to byla dobrota! Recept na koblihy přitom existuje v mnoha variantách. Přinášíme jednu z nich. Koblihy a jejich recept jsou ale oblíbené nejen v naší zemi, ale i v Americe, Rakousku, Německu nebo v Polsku. Všude nabývají trochu jiné tvary, ale v základu zůstávají stejné. Tedy nadýchané těsto, lehce smažené a se sladkou náplní, pocukrované. Zkuste je i vy. Kromě toho, že ušetříte, získáte další recept do vašeho kuchařského portfolia, tentokrát na koblihy.
--Nejprve do větší mísy prosejte mouku se solí. K tomu přidejte cukr a citronovou kůru. Na vrcholu hromádky v míse udělejte důlek, do něhož vlijte žloutky, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a rum. Úplně nakonec do vznikajícího těsta rozdrobte droždí.
--Jste připraveni na výborné těsto na koblihy. Všechno důkladně promíchejte a vypracujte vláčné a neodolatelné těsto. Lehce ho poprašte moukou a přikryté utěrkou nechte těsto na koblihy kynout nejméně hodinu na teplém místě. Dvakrát zvětší svůj objem.
--Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu do tvaru obdélníku, který by měl být cca 1,5 centimetru tlustý.
--Na polovinu rozmístěte kopečky marmelády, kterou máte rádi, a druhou polovinou je přikryjte. Potom vykrajujte koblihy třeba pomocí sklenice, která je kulatá. Tímto způsobem pokračujte, až zpracujete celé těsto.
--Úplně nakonec nalijte do menšího hrnce vyšší vrstvu oleje, nechte ho pořádně rozpálit a koblihy zmažte z obou stran dozlatova. Usmažené koblihy dávejte na papírové utěrky, aby z nich vytáhly přebytečný olej. Pak jim dejte bílou čepičku v podobě moučkového cukru. Dobrou chuť!