Domácí bramborové žemličky recept
Rozhodli jste se uvařit si recept Domácí bramborové žemličky , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 09.03.2015
Kategorie receptu: Chuťovky, Pečivo, Předkrm, Příloha, Vegetariánské
Podobné recepty jako tento v sekci: česká kuchyně, příloha, vegetariánský recept
Potřebné ingredience receptu Domácí bramborové žemličky
- 350 g brambory vařené ve slupce
- 350 g hladká mouka
- 200 - 250 ml mléko
- 1 ks malá červená cibule
- 1 - 2 lžiček sušený tymián
- 100 ml slunečnicový olej
- 1 ks vejce
- 42 g čerstvé droždí
- 1 lžíce cukr
- 350 g polohrubá mouka
- na potření olej
- podle chuti 1/2 lžičky sůl
- podle potřeby kmín
- sezamová semínka
Postup přípravy receptu Domácí bramborové žemličky
Nejdříve si dáme ve slupce vařit brambory a jak se dovaří, dáme vychladnout. Pak si připravíme kvásek z droždí, které posypeme cukrem. Takto řádně promícháme, zalijeme 2lžícemi vlažného mléka, poprášíme moukou a odložíme někam do tepla vykynout.
Poté si prosejeme obě mouky, oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme.
Do mísy s moukou přilijeme mléko s kváskem, olej, vejce, přidáme nastrouhané osolené brambory. Vše vypracujeme v těsto, které odkládáme asi na hodinu kynout. Po vykynutí do těsta zamícháme cibuli a tymián. Takto těsto vyválíme asi do centimetrové výšky. Poté tvořítkem vykrajujeme kolečka, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotovo, zakryjeme utěrkou a necháváme ještě asi 15minut vykynout. Před tím než je dáme do trouby, tak ještě potřeme olejem. Sypeme kmínem nebo sezamem. Pečeme do růžova asi půl hodiny, při teplotě 180°C. Poté co je vyndáme, tak opět potřeme olejem.
Žemličky podáváme jako přílohu, můžeme i mazat různými pomazánkami.