Receptuj.cz

Italské krémové rizoto recept

Rozhodli jste se uvařit si recept Italské krémové rizoto , podrobně si prostudujte popis vaření receptu a připravte si ingredience. Až budete mít nastudovaný recept, pusťte se do díla a přejeme dobrou chuť!
Publikováno: 04.01.2022     Kategorie receptu: Hlavní jídlo, Italské, Rizoto, Vegetariánské
Podobné recepty jako tento v sekci: bílé víno, hlavní chod, italská kuchyně, rizoto, rýže, vegetariánský recept

Hodnocení receptu: 3/3 hvězdiček Špatné Dobré Výborné

Recept Italské krémové rizoto

Potřebné ingredience receptu Italské krémové rizoto

  • 400 g rýže Arborio
  • 1 menší šalotka
  • 50 g másla
  • extra panenský olivový olej
  • 150 ml bílého vína
  • 2 polévkové lžíce celeru na kostičky
  • 1,5 l horkého zeleninového vývaru
  • 2 polévkové lžíce najemno nastrouhaného parmezánu, plus na servírování
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu Italské krémové rizoto

Recept na pravé italské rizoto potvrzuje zlatí rčení, že v jednoduchosti je krása. Recept na krémové rizoto zřejmě pochází ze severní Itálie. A jak známo, italská kuchyně je plná jednoduchých receptů, které ale vyžadují dvě velmi důležité věci, a to vysoce kvalitní suroviny a hodinářsky přesný postup přípravy. Obé samozřejmě uplatníte v receptu na italské rizoto. Na rýži použijte tyto druhy, které jsou stoprocentně osvědčené. Recept na krémové italské rizoto vyžaduje tyto – Carnaroli, Arborio a Vialone Nano. Kdybyste chtěli udělat ještě jemnější základ, použijte místo klasické žluté cibule šalotku. Zeleninový bujón je velmi jednoduché udělat doma, proto se, pokud možno vyhněte kupovanému. A nakonec na recept na italské rizoto – v žádném případě nenahrazujte máslo a parmezán něčím jiným. Jsou to hrdí nositelé chuti.

--Šalotku nejprve nasekáme najemno a celer nakrájíme na jemné kostičky. Ve středním kastolu rozpustíme polovinu másla, které zastříkneme trochou olivového oleje. Šalotku spolu s celerem rychle zpěníme.

--Vsypeme suchou rýži. Mícháme. Všechna zrnka by se měla obalit tukem a povrch rýže by měl zprůsvitnět.

--Hned potom vlijeme do kastrolu bílé víno, promícháme a necháme rýži vínem nasáknout a také odpařit alkohol. Celá operace by neměla zabrat víc než 2 až 3 minuty.

--Potom pomalu po malých naběračkách začneme přilévat zeleninový vývar. Jemně rizoto promícháme a necháme na středním ohni zeleninový vývar zcela vstřebat do rýže. Proces opakujeme do té doby, než není rýže al dente, tedy zhruba 20–30 minut.

--Když rýže přestane sáknout vývar a je tak akorát na skus, dáme hrnec z plotny a vmícháme parmezán a zbytek másla. Dochutíme solí a pepřem.

--Nakonec servírujeme posypané strouhaným parmezánem.

Podobné recepty jako je Italské krémové rizoto

Speciální selekce receptů od našich kuchařů, s našimi výběry uvaříte top recept dle vaší chuti.